Szeroko pojęta medycyna ludowa ma do siebie to, że ludzie korzystali ze zdobyczy natury na długo przed tym, jak skuteczność tych metod zaczęła pozytywnie weryfikować nauka. Obecne czasy są też wyjątkowe w tym względzie, że różne regiony i rejony świata odkrywają to, co długi czas było popularne tylko na innych kontynentach. Dobrym przykładem są na przykład owoce gravioli, wiecznie zielonego, kilkumetrowego drzewa, które rośnie na terenach Ameryki Łacińskiej i od wieków stanowi tam bazę wartościowych, leczniczych produktów.
Dobroczynne właściwości gravioli są bardzo szerokie i działają pozytywnie praktycznie na każdą część organizmu. Między innymi, działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo, pomagają zwalczać biegunki, stany reumatyczne, oczyszczają organizm. Bardzo obiecująco wyglądają też prowadzone wciąż badania nad antynowotworowym działaniem gravioli, które ma się objawiać w walce z różnymi typami raka, nawet tymi uznawanymi za szczególnie złośliwe.
Graviolę spożywa się w bardzo różnych formach, zależnych od regionu, preferencji i innych czynników, ale u nas (czy mówiąc szerzej, w krajach europejskich), najbardziej popularna jest chyba . Czymże jest ta pulpa z owoców gravioli? Jest to po prostu gęsty sok z zawartością wartościowego miąższu. Taką pulpę można spożywać na wiele sposobów i oprócz picia bezpośredniego popularne jest na przykład mieszanie i rozcieńczanie jej z wodą czy z różnymi produktami nabiałowymi, jak na przykład jogurt naturalny. W żaden sposób nie zmienia to właściwości gravioli, a jest bardzo wygodnym i smacznym rozwiązaniem.